Percepção de nutricionistas sobre sua atuação profissional no contexto de supervalorização do corpo magro e escultural

Authors

DOI:

https://doi.org/10.47320/rasbran.2020.1704

Abstract

Objective: To identify the perception of nutritionists about their professional performance in the context of overvaluing the lean and sculptural body. Method: A qualitative cross-sectional study was carried out by nutritionists from Itajubá- MG. All were over 18 and active in the profession. The sample was determined from 12 nutricionists, enough to reach saturation (Field Methods). For data collection, a sociodemographic questionnaire and non-directed interviews were used, which were recorded and transcribed for later analysis according to the Bardin Content Analysis Methodology. Results: 92% of the participants were female. Five central themes were related to nutritionists' perception of their professional performance in the context of overvaluing the lean and sculptural body: 1. Nutrition and aesthetics; 2. The impact of restrictive diets; 3. Search for the perfect body; 4. Difficulties at work as a nutritionist; 5. Health as well as physical, mental and socialwell-being. Conclusion: It was possible to identify a negative perception of the impacts caused by the modern ideal of a lean and sculptural body in the professional performance of the nutritionist.

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Author Biographies

Fernanda Fonseca Barbosa Mendes

Graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Viçosa (2016); Graduação em Comunicação Social com habilitação em jornalismo pela Universidade Federal de Viçosa (2009), Pós graduada em comportamento alimentar pelo Instituto de Pesquisa, Ensino e Gestão em Saúde (2019); Pós graduanda em Atenção Hospitalar Residência Multiprofissional pelo Hospital de Clínicas de Itajubá (2020)

Maria Vilela Pinto Nakasu

Formada em Psicologia pela Pontifícia Universidade Católica de São Paulo (PUC/SP), Mestre em Filosofia e Metologia das Ciências pela Universidade Federal de São Carlos (2002), Doutora em Filosofia pela Universidade Federal de São Carlos (2007). Fez estágio de doutorado na École Pratiques de Hautes Études (França). Pos-doutora pelo Instituto de Psicologia da Universidade de São Paulo. (Bolsista FAPESP). Membro do GT de Filosofia e Psicanálise da ANPOF desde sua fundação em 2002. Membro do Laboratório de Teoria Social, Psicanalálise e Filosofia (LATESFIP/USP). Atualmente é Prof. Dr. da Faculdade de Medicina de Itajubá (FMIT, MG). Suas principais áreas de atuação tem sido: clínica psicanalítica, psicopatologia, qualidade de vida, obesidade, música e saúde e saúde mental dos estudantes de medicina.

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Published

2020-09-23

How to Cite

Fonseca Barbosa Mendes, F., & Vilela Pinto Nakasu, M. (2020). Percepção de nutricionistas sobre sua atuação profissional no contexto de supervalorização do corpo magro e escultural. Revista Da Associação Brasileira De Nutrição - RASBRAN, 11(1), 3–18. https://doi.org/10.47320/rasbran.2020.1704

Issue

Section

Artigos Originais